Aina kantapään kautta

keskiviikko 8. elokuuta 2018

Mutkia matkassa - kohti Pyhä Tunturimaratonia

Valmistautuminen kohti ensi lauantaina juostavaa Pyhä Tunturimaratonia ei olisi voinut kovin paljoa huonommin mennä. En ole nimittäin päässyt juoksemaan ollenkaan. Ongelmat alkoivat oikeastaan jo lievänä Aulanko Tower Trailin jälkeen. Kisan jälkeen aloin kärsimään pienestä lonkkakipuilusta, minkä johdosta keventelin treenejä melkoisesti. Lonkka ei vaivannut juostessa ollenkaan, mutta kipuili kävellessä. Oli melkeinpä sellainen fiilis, niinkuin jokin olisi pienesti pois paikoiltaan. Fyssari käsitteli lonkkaa, mutta tuosta käsittelystä ei ollut sanottavammin apua. Niinpä lähdin Pallakselle vähän pelko persuksissa. Lonkka ei kuitenkaan kisassa vaivannut ollenkaan. Sen sijaan lopun tiepätkällä ilmaantui polveen juoksijan polvi -tyyppistä kipua. Kisan jälkeen päätin antaa kropalle viikon totaalilevon ja sen jälkeen katsoa, miltä polvessa tuntuu. BTTF -tourista oli takana neljä kisaa eli seitsemän kisan putkesta jäljellä olisi enää kolme. Hyvä paikka hieman vetää henkeä ja palautella kunnolla. Kului viikko ja pari päivää päälle. Hellettä ja työkiireitä. Kropassa alkoi kuitenkin tuntua jo hyvältä ja tarkoitus oli palata treenien pariin. Sitten ilmaantui lisää mutkia matkalle. Laitoin aamulla töihin lähtiessa jalkaan uudet kengät, joiden kanssa tuli sitten taplailtua iltaan asti. Seuraavana aamuna kantapäässä tuntui hieman pahalta. Eri kengät jalkaan, mutta päivän aikana kipu alkoi voimistumaan. Lopulta kantapää oli niin kipeä, etten pystynyt varaamaan sille painoa ollenkaan. Plantaarifaskiitti!?! Tuo pelätty kantapäävaiva, joka vie tyypillisesti juoksijan telakalle pahimmassa tapauksessa moneksi kuukaudeksi. Ei hemmetissä nyt tähän kohtaan.

Päätin saman tien laittaa koiven totaalilepoon. Oli sopivasti viikonloppu tulossa, joten päätin rajoittaa kaiken liikkumisen niin minimiin kuin mahdollista. Ei painoa kantapäälle ennenkuin kipu olisi helpottanut. Kylmää, venyttelyä, teippausta. Tulipa testattua kaikki keinot kantapääkivun helpottamiseksi. Oireet eivät sitten kuitenkaan ihan sopineet plantaarifaskiittiin, koska minulla ei ollut mitään aamu-/liikkeellelähtökipua, joka on tyypillistä plantaarille. Puolitoista viikkoa ja sain jalan siihen kuntoon, että kantapää oli kivuton ja pystyin kokeilemaan juoksemista. Pari kilsaa kevyttä hölkkä-kävelyä ja kaikki tuntui hyvältä. Uskalsin antaa itselleni luvan lähteä Pyhälle.

Kävin maanantaina fyssarilla LPG-hoidossa ja tuossa yhteydessä havaittiin, että kantapäävaivaisen, vasemman jalan pohje on aivan hirvessä jumissa. Olen tässä nyt laskeskellut yksi yhteen ja pohdiskellut, että voisiko tämä kantapääkipu juontaa juurtaan tuohon lonkkakipuiluun. Lonkkakipu on oikealla puolella, kantapääkipu vasemmalla. Voisiko tuolla oikean puolen lonkassa jumittaa joku siten, että vasen puoli/kantapää/pohje kuormittuu tavallista enemmän? Tänään menen vielä osteopaatille, joten katsotaan löytyisikö sieltä joku järki tähän kaikkeen. Ko. osteopaatin käsittelystä olen saanut ennenkin apuja, joten minulla on vahva luotto, että kropassa olevia puolieroja saadaan korjattua tälläkin käynnillä.

Sanomattakin on silti selvää, että nyt lähdetään riskillä kisaan. Minulla ei ole Pallaksen jälkeen juostuna yhtään pitkää lenkkiä, jotta tietäisin, miten jalat kestävät pidempää juoksua. Polvi on ihan täysi kysymysmerkki. Huolettaa toki sekin, että mitä kroppa sanoo tällaisestä yhtäkkisestä rypistyksestä totaalilevon päälle? No toisaalta - vetihän Sekopääjuoksijakin 160 km lähes nollatreenillä läpi. Tuota olen nyt sitten hokenut päässäni tässä kisaviikolla. Vanhoilla pohjilla mennään.

Katkeaako BTTF -putkeni Pyhälle vai pääsenkö rämpimään Pyhä Tunturi -maratonin kunnialla maaliin asti? Instagram Storyn puolelle päivittyy lisää kisaviikonlopun tunnelmia. Ota seurantaan @kantapaaopistossa


Liikunta on viime aikoina ollut pääsääntöisesti tätä: Pihamaalla käyskentelyä, kukka- ja kasvimaalla kyykkimistä. Ihanaa silti tämäkin välillä.
SHARE:

6 kommenttia

 1. Täällä ollaan hengessä mukana, toivotaan, että kroppa kestää! Nuo on just pahoja, että on alkuun jokin pieneltä vaikuttava vaiva johtaakin sitten muihin vaivoihin ja ongelma laajenee. Kun vaan itsekin muistaisi huoltaa kroppaa tarpeeksi ja usein. Kovasti tsemppiä Pyhälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu 😊❤️
   Tuo menee juurikin noin, että kun yksi paikka prakaa, niin ongelma alkaa helposti vyörymään muuallekin kroppaan. Usein tuntuu myös siltä, että ongelma ei ole siellä, mistä kipu tulee ulos, vaan jossain ihan muualla. Tuo kehonhuolto on kyllä sellainen asia, että se aina helposti jää aivan liian vähälle. Sitten vasta herää, kun ongelmia alkaa ilmaantumaan 😀

   Poista
 2. Hyvin se menee, usko pois ! Tsemppiä vaan.
  Mulla on ollut myös juoksijanpolvi vaivana ja vähän ihmettelen miksei yhtään helpota. Mut neuvottiin selkäspesialistille. Kävin eilen naprapaatilla ja hän sitten löysikin kaikenlaista pientä, pituuseroa ja SI-nivel oli ilmeisesti jumissa. Usko on kova että selästä munkin vaivat on johtunut, ensiviikolla vielä yksi käsittely ja Himoksella kokeilu onko ollut apua. Selkä ja lantiovaivat vaikuttaa kyllä ihan sinne kantapäihin asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kirsi 😊
   Toivottavasti sun polvi on pian kunnossa ja Himoksella olet iskussa.
   Mä kävin keskiviikkona osteopaatilla ja tuo lonkka-/nivusalueen kipuilu johtuu ilmeisesti myös juurikin tuosta SI-nivelen jumista. Polkujuoksijoille hyvin tyypillistähän on lenkeillä ja kisoissa vetää sellaisia melkein pannuja, joissa lähestulkoon kaadut rähmällesi, mutta saat räpiköityä jotenkuten itsesi takaisin pystyyn. Nuo on niitä tilanteita, joissa tuolta SI-nivelen alueelta menee kuulemma helposti jumiin. Tämä taas helposti jumittaa vastakkaisen pakaran, mikä taasen vaikuttaa polveen ja kantapäähänkin asti. Eli voisi hyvinkin selittää noita mun ongelmia myös. Kuulemma takareisien vahvistaminen olisi juoksijalle erityisen tärkeää. Ja tietysti hyvät vatsa- ja selkälihakset myös.

   Poista
 3. Tsemppiä, poluilla kaikki kolotukset on muisto vain. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu 😊 Uskon ja toivo näin! On mahtavaa päästä näkemään minulle ihan uusi reitti. Tulee varmasti taas ikimuistoinen retki 😊

   Poista

Blog Design Created by pipdig